Zbi9r wartości funkcji
Alan: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
F(x)= −sin2x + 4sinx + 12
F(x)= ctg2x − 2ctgx − 3
Obliczam f(1), f(−1), p, q i jak p nie należy do dziedziny, nie wiem jak ma wyglądać wykres.
Proszę o pomoc i dokładne wytłumaczenie.
17 lut 20:51
ZKS:
Przecież masz znaleźć zbiór wartości a nie rysować wykres.
17 lut 20:54
Alan: Tak, ale na zajęciach rysowaliśmy wykres i z niego odczytywaliśmy zbiór wartości.
17 lut 20:54
ZKS:
To w takim razie jaki masz problem? Masz dwa punkty wystarczy je nanieść na układ współrzędnych
i połączyć. Ale nie wiem jaki jest sens rysowania tego skoro z obliczeń masz wyliczony zbiór
wartości.
17 lut 20:57
PW: −sin
2x + 4 sinx = −sinx(sinx − 4) jest to złożenie funkcji f(u) = −u(u−4) z funkcją u(x) =
sinx.
Nie interesuje nas przebieg (wykres) tej funkcji trudny do narysowania. Nas interesuje minimum
i maksimum tej funkcji, a ponieważ sinus osiąga wszystkie możliwe wartości od −1 do 1 na
| | π | | π | |
przedziale [− |
| , |
| ], wystarczy zbadać zachowanie funkcji f(u) na przedziale [−1,1]. |
| | 2 | | 2 | |
Jak wiadomo funkcja u(x) jest na tym przedziale
rosnąca (specjalnie taki wybraliśmy, tu
warto zrobić rysunek). Funkcja
f(u) = −u(u−4)
jest
rosnąca na przedziale [−1, 1] (tu
warto narysować wykres funkcji f(u) na
przedziale [−1, 1]).
Wiadomo, że
złożenie funkcji rosnących jest funkcją rosnącą, więc f(u(x)) jest też funkcją
rosnącą. Tu już rysunek bym sobie darował, bo nie bardzo wiadomo jak to przebiega. Na pewno
| | π | | π | |
jednak minimum i maksimum sa osiągane na krańcach przedziału [− |
| , |
| ], |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
fmin = f(sin(− |
| )) = −sin(− |
| )(sin(− |
| − 4) = −(−1)(−1−4) = −5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
f{max} = f(sin( |
| )) = − 1(1− 4) = 3. |
| | 2 | |
F(x) = f(u(x)) +12 osiąga więc minimum równe −5+12 = 7 oraz maksimum rowne 3+12 = 15.
Jestem ciekawy, czy takie wątpliwości miał
Alan − proszę o odpowiedź.
17 lut 22:17