CAŁKI
POMOCY: Czy ta całka jest poprawnie obliczona:
∫ln(x
2)dx
x
2=t
lndx=dt
∫t*dt= ∫
t22*dt=
12∫t{2}*dt=
12(x
2)
2+c
Proszę o odpowiedź! będę wdzięczna
17 lut 20:48
POMOCY: UP
17 lut 20:52
Krzysiek: aby sprawdzić czy całka jest dobrze policzona można policzyć pochodną wyniku.
poza tym podstawienie źle zrobione, co to w ogóle jest "lndx" ?
wskazówka: ln(x2)=2lnx
17 lut 20:53
ICSP: a nie lepiej skorzystać ze wzoru loga bc = c * loga b ?
17 lut 20:53
POMOCY: lnxdx*
17 lut 20:54
POMOCY: pomoże ktoś wyliczyć?
17 lut 20:55
POMOCY: również mam problem z :
∫ ln3x3x * dx
17 lut 20:56
17 lut 20:56
POMOCY: no wlasnie liczę z tą stroną, ale tych dwóch przykładów nie mogę rozgryźć
17 lut 20:57
POMOCY: nie wiem jak podstawic t i dt
17 lut 20:58