calki wymierne
Marlennnnna: znajdzie mi ktos blad bo wynik mi sie nie zgadza
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=(...)∫ |
| dx= |
| | 4x2+2x+1 | | (4x+1)2+3 | |
t=4x+1
dt=4dx
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4x+1 | |
= |
| ∫ |
| dt= |
| * |
| arctg |
| +C |
| | 4 | | t2+√32 | | 4 | | √3 | | √3 | |
| | 1 | | 4x+1 | |
powinno wyjsc |
| arctg |
| +C |
| | √3 | | √3 | |
| | 1 | |
nie wiem dlaczego nie ma w poprawnym wyniku |
| |
| | 4 | |
17 lut 20:42
sushi_ gg6397228:
źle jest zwinięte
4x2+ .... ≠ (4x+...)2 +...
17 lut 20:43
Marlennnnna: no ale ja podstawialam do tego wzoru:
17 lut 20:51
Marlennnnna: chyba ze zle podstawilam, sprawdze
17 lut 20:53
sushi_ gg6397228:
co robi "4" w nawiasie ?
17 lut 20:53
Marlennnnna: o chyba wiem co robie zle wciagajac 4 do nawiasu ktory jest podniesiony do kwadratu powinnam
wstawic pierwiastek z czworki? czy to o to chodzi?
17 lut 20:57
Marlennnnna: wraz mi cos nie wychodzi

moze ktos mi napisac jak to zwinac? bo za kazdym razem jak
sprawdzam wychodzi co innego niz w trojmianie
17 lut 21:06
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz postac kanoniczna
a=...
p=...
q=...
17 lut 21:08
Marlennnnna: chyba wiem gdzie robie blad :
| | 1 | | 3 | |
4x2+2x+1=(podejrzewam ze do tego momentu jest wszystko dobrze)=4(x+ |
| )2+ |
| = i tutaj |
| | 4 | | 4 | |
nie wiem co zrobic zeby bylo dobrze
17 lut 21:11
sushi_ gg6397228:
nie mozesz napisac po kolei jak liczysz, zamiast sprawdzac zmuszasz mnie do liczenia i
sprawdzania czy masz ok czy nie
17 lut 21:14
Marlennnnna: 4x
2+2x+1
| | 1 | | 3 | |
a(x−p)2+q=4(x+ |
| )2− |
| |
| | 4 | | 4 | |
jak mam wciagnac ta 4 do nawiasu?
| | 3 | | 1 | | 3 | |
(4x+1)2− |
| czy (2x+ |
| )2− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
17 lut 21:22
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
4(x+ |
| )2+ |
| = 4* [ (x+ |
| )2+ |
| ] |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
"4" przed całkę
17 lut 21:25
Marlennnnna: eeh zastanawialam sie przed tym ale myslalam ze trzeba wszystko "posprzatac" w mianowniku
dziekuje za cierpliwosc
17 lut 21:28
17 lut 21:29
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lut 21:30
Domel:
| | 3 | | 3 | |
q= |
| a nie − |
| bo delta wychodzi ujemna |
| | 4 | | 4 | |
17 lut 21:52