jak by ktos mogl przez czesci to policzyc byl bym wdzieczny
Oski: ∫(1−2x)e−xdx
17 lut 20:38
sushi_ gg6397228:
pokaż jak liczysz
17 lut 20:42
Oski: u=(1−2x) u'=1=2* (1/2)x2 v=e−x v' =e−x
17 lut 20:45
Oski: nie jestem pewien co do poprawnosci podzielenia tego w taki sposob ale tak zrobilem i wynik
wyszedl mi dziwny i nie jestem pewien czy dobrze
17 lut 20:46
sushi_ gg6397228:
przeciez u ' to pochodna, a Ty liczysz w drugą stronę
17 lut 20:47
Oski: u'=1−2*(1/2)x2 tak powinno byc u
17 lut 20:47
Oski: dobra dzieki

zakrecilem sie troche
17 lut 20:50
sushi_ gg6397228:
u= 1− 2x
u'= ...
v'= e−x
v= ...
17 lut 20:51
Oski: u=−2 v=e−x
17 lut 20:53
sushi_ gg6397228:
u= ok
v= źle
17 lut 20:54
Oski: i pozniej wychodzi mi wtedy e−x − 2xe−x − ∫−2e−x dx ?
17 lut 20:55
Oski: aha to v nie wiem wtedy skad mam wziasc
17 lut 20:56
sushi_ gg6397228:
v'= e−x
to policzyc całke
lub widziec, że wyjdzie...
17 lut 20:57
Oski: no tyle samo z tego co mi sie wydaje v i v' jest dla e−x
17 lut 20:59
sushi_ gg6397228:
jest minus w potedze, wiec.....
17 lut 21:09
Oski: 1/e ?
17 lut 21:14
Oski: nie rozumiem o co chodzi wiec jezeli kolega mogl by wejsc do sedna byl bym wdzieczny
17 lut 21:16
sushi_ gg6397228:
a gdzie "x" sie zgubił
policz pochodna z "e−x" ile wyjdzie i potem kombinuj aby wyszlo, to co ma wyjsc
17 lut 21:16
Oski: 1/ex
17 lut 21:19
sushi_ gg6397228:
v= − e−x
17 lut 21:20
Oski: dzieki za pomoc wynik chyba dobry wyszedl o wiele ciekawszy niz za pierwszym razem
17 lut 21:24
Oski: no dobra to spowrotem do liczenia
17 lut 21:25
sushi_ gg6397228:
teraz zapisujemy wzor do liczenia przez czesci i liczymy po kolei
17 lut 21:27
Oski: e−x * (1+2x)+ C ?
17 lut 21:28
sushi_ gg6397228:
to nie jest wzor, tylko wynik koncowy−−> mi sie nie chce kolejny raz licczyc i sprawdzac czy
nie oszukales przy liczeniu
17 lut 21:31
sushi_ gg6397228:
ale jest ok, bo pochodna sie zgadza
17 lut 21:33
Oski: u*v ∫ u'*v dx
17 lut 21:34