calki
K: Czy wie ktoś jak obliczyć
indeks górny "e", dolny (−1) ∫ ln3 * x3x * dx
Proszę o pomoc
17 lut 20:38
sushi_ gg6397228:
a gdzie jest argument "ln" ?
17 lut 20:42
POMOCY: w ułamku. w liczniku: ln3x
17 lut 20:50
sushi_ gg6397228:
ln x= t
17 lut 20:51
POMOCY: a co z potega
17 lut 20:53
POMOCY: up
17 lut 20:59
ICSP: ln(x) = t to ln3(x) = t3
17 lut 21:02
POMOCY: czyli
ln
3x=t
3
lnx=t
13xdx=dt
∫t
3dt= ∫
t44dt=
14t
4dt=
14 lnx
4+c

?
17 lut 21:09
POMOCY: DOBRZE?
17 lut 21:10
POMOCY: ?
17 lut 21:19
sushi_ gg6397228:
źle dt
co tam robi "3" w mianowniku?
17 lut 21:22
POMOCY: wydaje mi sie ze dobrze

1/3x*dx=dt . a niby co mam zrobic z ta 3. nie może zostac sobie tak
o, musze ja wykorzystac w podstawieniu
17 lut 21:23
POMOCY: a Ty jaki masz pomysl na rozwiazanie, skoro twierdzisz, ze zle?
17 lut 21:24
sushi_ gg6397228:
ln x = t
i nigdzie nie ma "3"
wykop ja przed całkę
17 lut 21:28
POMOCY: 13∫ln3xx*dx= 13 ∫ t*dt=
= 13 * ∫ t22dt= 13 * 21 ∫ t2dt=
= 23 (lnx)2 dt
tak?
17 lut 22:01
k: 
18 lut 09:31
POMOCY: UP
20 lut 13:09
wredulus_pospolitus:
jezu ... jeszcze raz ... użyj U zamiast u do zapisu ułamków i ... STARANNIEJ

najpierw po podstawieniu nie masz potęgi
później się pojawia
2 ... następnie niby ∫t
2 = t
2
20 lut 13:12
wredulus_pospolitus:
∫t
2 dt = niby = t
2 dt
20 lut 13:13