liniowa niezależność wektorów
thpr: Jak sprawdzić czy wektory są liniowo niezależne.
(2,1),(1,0),(−1,−3)
Potrzebuje jakiś sposób.
17 lut 20:00
17 lut 20:06
thpr: a jak mogę wyeliminować wektor który nie pasuje, tak aby zostały same niezależne?
17 lut 20:19
PW: Dlaczego mówisz, że "nie pasuje"? Właśnie pasuje, jest liniową kombinacją dwóch pozostałych.
Mam pytanie pomocnicze:
− Umiesz sprawdzić, czy dwa wektory są liniowo niezależne?
17 lut 22:52
thpr: emm nie
18 lut 01:44
Janek191:
→ → →
u = [ 2; 1] v = [ 1; 0] w = [ − 1 ; − 3 ]
Mamy
− 3*[ 2; 1] + 5*[ 1; 0 ] = [ − 6; − 3] + [ 5; 0 ] = [ − 1 ; − 3]
18 lut 07:01