wyznaczenie niewiadomej a, będącej wierzchołkiem trójkąta w układzie wspołrzędn
pitters: Punkty A (a; 0), B(0; − 0,25), C(0; −2,5), są wierzchołkami trójkąta o polu równym 18, jeśli:
A. |a|=32
B. |a|=18
C. |a|=16
D. |a|=12
17 lut 19:45
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
17 lut 19:46
pitters:

chyba mogę tylko oznaczyć dwa punkty B i C
17 lut 19:51
sushi_ gg6397228:
punkt A można zaznaczyć na osi dla "x" dodatniego i "x" ujemnego−−> czyli naniesc dwa punkty
17 lut 19:53
pitters:

no i są dwa trójkąty, i co dalej?
17 lut 19:58
sushi_ gg6397228:
policz |BC|=
|AO|=...
wzor na pole trojkata =....
17 lut 20:08
pitters: no |BC|=2,25
pole trójkąta to 0,5ah
a o co chodzi z tym |AO|?
17 lut 20:21
sushi_ gg6397228:
O=(0,0)
A= (a,0) |AO|= ... to jest w tym zadaniu wysokość
podstawe policzyles przed chwilą
pole jest podane w zadaniu
podstawic do wzoru i mamy policzone "a"
17 lut 20:28
pitters: nie wiem czy dobrze, ale wyszło mi 16
17 lut 20:51
sushi_ gg6397228:
a gdzie obliczenia?
17 lut 20:52
pitters: P=0.5*2.25*h=18
1.125h=18 |:1.125
h=16
17 lut 20:54
sushi_ gg6397228:
|a|=16 i jest ok
17 lut 21:10
pitters: dzięki!
17 lut 21:35
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lut 21:40