rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
Iza: |2x+2|+3x=|x|+2
Rozwiązałam to zdanie w ten sposób (ale wynik mi się nie zgadza):
2x+2=0
x=−1
x=0
1. x∊(−∞,−1)
−2x+3x=−x+2
x=2
2. x∊<−1,0)
2x+2+3x=−x+2
x=0
3. x∊<−1,∞)
2x+2+3x=x+2
x=0
x∊{0,2}
Natomiast w odpowiedziach jest tylko że x=0
Dlaczego wynik x=2 nie pasuje, gdzie popełniłam błąd?
17 lut 19:28
kika: w 1) zgubiłaś −2
17 lut 19:29
Iza: tutaj przepisując z zeszytu zgubiłąm.
mam tak:
1. −2x−2+3x=−x+2
−2x+3x+x=4
2x=4
x=2
i dlaczego ten wynik jest pominięty?
17 lut 19:41
kika: ponieważ 2 nie należy do D popatrz na założenie
17 lut 19:44
Iza: to muszę mieć też błędne założenia.

Jak one powinne wtedy wyglądać?
17 lut 19:46
Marcin: Skoro u Ciebie x∊(−∞;−1), a wychodzi Ci x=2, to?
17 lut 19:50
kika: Masz mieć 3 zał x∊<0,∞)ałożenia tylko musisz je uwzglądnić przy odpowiedziach i masz tylko z 3)
x=0 należcedo D
17 lut 19:50
Iza: hahahha ok, już widzę jaką głupotę napisałam, bardzo dziękuje za odpowiedź
17 lut 19:56
Marcin:
17 lut 19:57