matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość.
trq:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
(sinx+cosx)
2
cosx
− 2 = tgx +
sinxcosx
sinx
Rozwiązując prawą stronę:
sinx
cosx
sinx
2
+ cosx
2
+
=
=
cosx
sinx
sinxcosx
(sinx+cosx)
2
− 2*sinxcosx
sinxcosx
gdzie robię błąd?
17 lut 19:24
kika:
(sinx+cosx)
2
−2sinxcosx
W liczniku musisz zapisać
=
sinxcosx
17 lut 19:28
trq:
no w sumie to tak na początku zrobiłem, ale nie zauważyłem, że sinxcosx się skróci. dzięki bardzo
!
17 lut 19:31