Dla jakich wartości parametru m
Matejko: Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych y=mx+2 oraz x+my−1=0 należy do
prostokątach o wierzchołkach A(−2;1) B(−2;−1) C(1;−1) D(1;1)?
| | 2m−1 | | −m−2 | |
zacząłem robić i wyszło mi że x= |
| i y= |
| |
| | −m2−1 | | −m2−1 | |
robiłem że −1<=x<=1 i −2<=y<=2 dobrze?z warunku dla x wyszło mi że m∊(−2;0) a z warunku dla y
m∊(0;
12) i to jest źle proszę o pomoc
17 lut 19:04
sushi_ gg6397228:
złe ograniczenie dla "x" i "y"
17 lut 19:14
Matejko: x ma być pomiędzy −2 a y pomiędzy −1 a 1?
17 lut 19:20
Matejko: x ma być pomiędzy −2 a 1 i y pomiędzy −1 a 1?
17 lut 19:20
sushi_ gg6397228:
−2≤x≤1
−1≤y≤1
17 lut 19:20
sushi_ gg6397228:
a poza tym za dużo jest minusów przy "x" i "y" skasuj je z głową
17 lut 19:22
kika:
17 lut 19:23
Matejko: proszę o obliczenia dla y nie wyszło mi w ogóle bo 2 razy delta <0 a dla y tylko m∊(−2;0)
17 lut 19:24
kika: Prosze abyś podał swoje obl
17 lut 19:26
Matejko: x<=1 m∊(−2;0)
−2m
2+2m−3>=0
Δ=−20
dla y:
m
2−m+1<=0
Δ=−3
−m
2−m−3>=0
Δ=−11
17 lut 19:31
Matejko:
17 lut 19:34
sushi_ gg6397228:
co to za oszustwo przejscie z "1" linijki do "2" ?
17 lut 19:38
kika: Powicz rozwiązywanie nierówności wymiernych!
| | W(x) | |
Muszą mieć postać |
| ≥0 |
| | p(x) | |
17 lut 19:40
Matejko: mogę obliczenia prosić?
17 lut 19:55
17 lut 20:07
Matejko: ok ogarniam dzięki
17 lut 21:32