e
:(: ekstremki
:(: Ekstrema!emotka pomocy
alnx+bx2+x
Znaleźć parametry a i b tak aby funkcja osiągała ekstrem,a w punkcie x1=1 i x2=2
I określić rodzaj ekstrem.
Proszeproszeprosze o pomoc
17 lut 19:03
sushi_ gg6397228:
policz pochodna
17 lut 19:10
:(: Pomożesz mi z tym zadaniem tak krok po kroku ? prosze
17 lut 19:29
sushi_ gg6397228:
pochodna umiesz liczyc?
17 lut 19:30
:(: tak
17 lut 19:33
:(: a*1/x +b2x +1
17 lut 19:34
:(: ale co dalej?
17 lut 19:34
sushi_ gg6397228:
pochodna=0
f ' (1)=0
f' (2)=0
i rozwiazujesz uklad rownan
17 lut 19:37
:(: ale jak określić ten rodzaj ekstrem?
17 lut 19:52
sushi_ gg6397228:
policzyc ile jest "a" i "b"
17 lut 19:53
:(: a=−2/3 a b = − 1/6
dobrze?
i co teraz jak mam policzone a i b?
17 lut 20:01
sushi_ gg6397228:
to podstaw do pochodnej
teraz trzeba sprawdzic znak w przedziałach (−
∞; 1) ; (1,2) ; (2,
∞)
17 lut 20:15
:(: nie rozumiem dlaczego tak mogłabyś wytłumaczyć?
a nie powinno być
f'(x)= (−2/3)/x −1/3 x +1 ?
:(
17 lut 21:10
sushi_ gg6397228:
dzialania na ulamkach sie klaniaja
17 lut 21:11