Indukcja matematyczna
olkaq: Hej. mam udowodnić twierdzenia o potęgach o wykładniku naturalnym stosująć zasadę indukcji
matematycznej, Czy mógłby ktoś sprawdzić mój tok rozumowania:
am * an = an+m
1o T(1)
L = am * a1 = am * a
P = am * a
L = P
2o założenie indukcyjne: am * an = am+1
Teza indukcyjna: am * an+1 = am+n+1
17 lut 18:50
17 lut 19:04
PW:
Po pierwsze trzeba wyraźnie określić, dla której zmiennej stosujemy zasadę indukcji, a która
jest na czas dowodu dowolną, ale ustaloną liczbą.
Założenie indukcyjne błędne (mówiąc między nami jest to powtórzenie tezy zadania); starzy
nauczyciele robili to w ten sposób: zakładam prawdziwość dla n=k (założenie indukcyjne) i
dowodzę prawdziwość dla n=k+1 ( teza indukcyjna).
17 lut 19:08