praw
ble ble: Ze zbioru liczb od 1 do 9 losujemy kolejno bez zwracania 3 liczby. Oblicz prawdopodobinenstwo
ze wylosujemy 3 liczy parzyste (A) i ze trzecia liczba bedzie 2 (B)
17 lut 18:31
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz?
17 lut 18:36
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz?
17 lut 18:36
ble ble: Moc omegi mi wyszla 9*8*7=504
17 lut 18:37
ble ble: A nie wiem jak policzyc te 3 parzyste
17 lut 18:38
sushi_ gg6397228:
ile jest liczb parzystych?
17 lut 18:43
ble ble: 4
17 lut 18:43
sushi_ gg6397228:
to losujemy z 4 liczb, tak samo jak do omegi, wiec A=....
17 lut 18:44
ble ble: 4*3*2?
17 lut 18:45
sushi_ gg6397228:
zgadza sie,wiec P(A)=....
17 lut 18:47
ble ble: 24/504=1/21
17 lut 18:48
ble ble: A jak to P(B) policzyc?
17 lut 18:49
sushi_ gg6397228:
i wariant dla B
− − 2 wiec ze zbioru zabieramy "2" i liczymy tak jak dla omegi
B=...
17 lut 18:49
ble ble: 3*2?
17 lut 18:50
ble ble: ?
17 lut 18:54
sushi_ gg6397228:
ile jest liczb, jak zabierzesz "2" ze koszyka?
17 lut 18:55
ble ble: 3
17 lut 18:57
sushi_ gg6397228:
co za ściema
1,3,4,5,6,7,8,9 −−> ile jest liczb
17 lut 18:58
ble ble: Aaa bo zabieramy ze wszystkich myslalam ze tylko z parzystych. Jak tak to 8
17 lut 18:59
ble ble: Czyli B=8*7?
17 lut 19:01
sushi_ gg6397228:
to zalezy jak podali zadanie, bo z tego zapisu to nie wynika dokładnie
to jest zadanie z podrecznika?
17 lut 19:07
ble ble: Nie to sorka nam dala sama wymyslala
17 lut 19:24
sushi_ gg6397228:
wiec obstawiam, ze przy takim zapisie, miala na mysli 3 parzyste z "2" na koncu, wiec Twoj
wynik o 18.50 jest OK
17 lut 19:28