Funkcja wymierna
Krezz: Hej! Mam zadanko z funkcji wymiernej, ale wychodzi mi wielomian którego nie umiem znaleźć
czynników
I wychodzi mi
3x
4−54x
3+237x
2−18x−24=0
17 lut 17:41
J: Utrudniłeś sobie życie. 3x2 − 9x = 3(x2 − 3x)
17 lut 17:44
Krezz: Zauważyłem to

Ale zrobiłem głupotę i i tak srowadziłem do wspólnego mianownika

Dzięki
17 lut 17:50
Krezz: Czyli wychodzi sprzeczność
17 lut 17:51
Mila:
x
2−3x≠0
x≠0 i x≠3
| 3(x2−3x) | | 12 | |
| − |
| =3 /:3 |
| 2 | | x2−3x | |
| (x2−3x) | | 4 | |
| − |
| =1 /*2(x2−3x) |
| 2 | | x2−3x | |
(x
2−3x)
2−8=2(x
2−3x)
x
2−3x=t
t
2−2t−8=0
dokończ
17 lut 18:12
daras: X4−6X3+7X2+6X−8 = 0
JEDEN PIERWIASTEK TO 1, RESZTĘ POSZUKAJ
17 lut 18:15
Marcin: Można i tak, ale po co sobie utrudniać?
17 lut 18:16
krezz: Okej, Dziękuję wszytskim
17 lut 18:17