Wyznaczenie b z:
kamczatka: Wyznaczenie b z:
(a+3)(b+3)
| | 1 | |
mam wyznaczone b= |
| ale jak to zostało wyznaczone ? |
| | a | |
17 lut 17:34
kamczatka: ?
17 lut 17:43
Marcin: (a+3)(b+3) i tyle? nie masz np (a+3)(b+3)=0 czy coś?
17 lut 17:47
kamczatka: ab=1
i mam udowodnić że (a+3)(b+3)≥16
17 lut 17:51
kamczatka: a i b są liczbami dodatnimi
17 lut 17:52
kamczatka: wiesz jak to wyliczyć ?
17 lut 17:59
Marcin: a i b są dodatnie? czy masz udowodnić że są dodatnie?
17 lut 18:02
Marcin:
ab+3a+3b+9≥16
1a+3a
2+3+9a≥16a
3a
2−6a+3≥0
3(a
2−2+1)≥0
3(a−1)
2≥0
17 lut 18:05
Marcin: Mogę pomnożyć bezkarnie przez a, bo jest dodatnie (ważne)
17 lut 18:06
kamczatka: mam udowodnić że to co w nawiasach ≥16
17 lut 18:10
Marcin: No to juuż
17 lut 18:11
17 lut 20:27
kamczatka: dobra już wiem dzięki
17 lut 20:33