jerey: uproscic wyrazenie
| |x2+1−2x|−|x−x2−2| | |
| |
| |x2+1+2x| | |
1 jest zawsze nieujemne bo mozna wzor skroconego mnozenia zwinąc? dobrze mysle wiec zawsze
bedzie dodatnie tu po opuszczeniu modułu nic sie nie zmienia jednak nie wiem co z drugim
wyrazenie i z mianiownikem zrobic
2. rozwiązac rownanie
| |x−√3−√12| | | |√8−x√2| | |
| − |
| = 1 rozbijam na dwa przypadki |
| √2 | | √3 | |
opuszczam poduły i mam
| x−√3−√12 | | √8−x√2 | | x−√3−√12 | | √8−x√2 | |
| − |
| =1 i |
| − |
| =−1 |
| √2 | | √3 | | √2 | | √3 | |
wspolny mianownik dochodze do momentu:
5x=10+
√6 dla 1 przypadku . w odp mam x= 2 +
√6 gdzie robie bład?