Okrąg
czopo: Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2 − 6x +y
2 − 2y + 5 = 0:
a) przechodzących przez początek układu współrzędnych
b) równoległych do prostej x − 2y = 0
c) prostopadłych do prostej 4x − 2y = 1
Prosiłbym o podpunkt a, nie wiem jak to dobrze wszystko zapisać, ale rysunek mam. Jak zrozumiem
tu zapis to myślę, ze później sobie już poradzę
17 lut 17:22
Mila:

x
2 − 6x +y
2 − 2y + 5 = 0
(x−3)
2−9+(y−1)
2−1+5=0
(x−3)
2+(y−1)
2=5 r=
√5
a) proste przechodzące przez początek układu współrzędnych maja wzór
y=ax
odległość prostej stycznej od środka okręgu wynosi
√5, S=(3,1)
ax−y=0 równanie w postaci ogólnej.
√5=U{|3a−1|}
√a2+1
y=2x
17 lut 17:35
J: Podstaw y = ax i potem dobierz tak a,żeby równanie miało jedno rozwiązanie ( Δ = 0)
17 lut 17:36
17 lut 17:36
Marcin: Najważniejsze jest tutaj zauważenie, że równanie ma postać y=ax, bo b=0. Reszta to już tylko
obliczenia
17 lut 17:39
czopo: Znaczy to też zauważyłem, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd ten ułamek się wziął do
rozwiązania
17 lut 18:10
Mila:
Wzór na odległość punktu od prostej znasz?
17 lut 18:13
Marcin: Możesz to też policzyć z: r2=a2+b2−c
17 lut 18:14
Mila:
II sposób
(x−3)2+(y−1)2=5
y=ax
(x−3)2+(ax−1)2=5 wykonaj działania
Δ=0
17 lut 18:15
czopo: Drugi sposób już rozumiem, dzięki
18 lut 20:28
Mila:
Pierwszy też postaraj się zrozumieć, bo jeśli będziesz podstawiał do równania okręgu np
y=ax+a−5 to będzisz miał trudniej, wtedy lepszy sposób pierwszy.
18 lut 20:59
fantaka: Zrobi ktos podpunkt c)?
26 maj 20:52