matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
Aleksander:
BARDZO PROSZĘ O POMOC
ile maksymalnie kul zielonych można włożyć do urny w której jest 7 kul czerwonych ,aby
1
prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul róznokolorowych było większe lub równe
4
17 lut 17:07
Bizon:
2
7+x
|Ω|=
|A|=7n
17 lut 17:12
Aleksander:
i tyko tyle ?
17 lut 17:14
Bizon:
... oczywiście 7x a nie 7n
(7+x)!
1
=
(x+6)(x+7)
2!(5+x)!
2
7n
1
≥
2(x+6)(x+7)
4
17 lut 17:19