matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Wazyl:
Dla
Martyny
α
α
sin
2
+cos
2
=1
2
2
α
α
cos
2
=1−sin
2
2
2
α
α
α
α
cosα=cos
2
−sin
2
⇒−sin
2
=cosα−cos
2
2
2
2
2
α
α
cos
2
=1+cosα−cos
2
2
2
α
2cos
2
=1+cosα
2
α
1+cosα
cos
2
=
2
2
α
1+cosα
|cos
|=
√
2
2
17 lut 16:56