calki wymierne
Marlennnnna: | | 3 | | 3 | | 3 | |
Dlaczego ∫ |
| dx= − |
| +c a nie x− |
| +c? |
| | x2+2x+1 | | x+1 | | x+1 | |
co zrobilam nie tak?
| 3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+1)2 | | x+1 | | (x+1)2 | |
z tego wyszlo mi ze A=0 B=3
czyli:
| | 3 | | 3 | |
∫ |
| dx=∫dx+∫ |
| dx |
| | x2+2x+1 | | (x+1)2 | |
gdzie zrobilam blad?
17 lut 16:51
Mila:
Jeśli A=0 to masz ∫0dx+..
nie trzeba rozkładać na ułamki proste, podstawienie:
| | 3 | | 3 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= [x+1=t, dx=dt] |
| | x2+2x+1 | | (x+1)2 | |
| | 3 | | −3 | |
=∫ |
| dx=∫3t−2dt=−3*t−1= |
| +C |
| | t2 | | x+1 | |
17 lut 16:58
Marlennnnna: ojej ja potraktowalam ∫0dx jak ∫1dx juz rozumiem dziekuje
17 lut 17:04
Mila:
17 lut 18:16