stereometria
Sandra: Promień okręgu, przechodzącego przez cztery wierzchołki prostokąta, ma długość 2 , a kąt ostry
między przekątnymi tego prostokąta ma miarę 45 stopni . Niech p oznacza pole prostokąta. Wtedy:
A. p = 4 B. p = 4 2 C. p = 8 D. p > 6 .
17 lut 16:40
J: Co to za prostokat ?
17 lut 16:43
Sandra: Normalny prostokąt. Nie ma podane jaki
17 lut 16:48
Domel:

R = 2
α = 45°
p = x*y
wg mnie można wyznaczyć x i y i obliczyć p
17 lut 16:57
Bizon:
Tylko w jednym prostokącie przekątne przecinają się pod kątem 45
o −
17 lut 17:01
J: Dlatego pytałem ?
17 lut 17:04
Domel:
2cos
2β = 1+cosα => cosβ =
√(1+cosα)/2
2sin
2β = 1−cosα => sinβ =
√(1−cosα)/2
| | cosβ | | √1+cosα | |
ctgβ = |
| => ctgβ = |
| |
| | sinβ | | √1−cosα | |
cosβ =
√(2+√2)/4
sinβ =
√(2−√2)/4
x = 2Rsinβ = 4*
√(2−√2)/4 = 2*
√2−√2
| | √2+√2 | |
y = 2*√2−√2 * |
| = 2*√2+√2 |
| | √2−√2 | |
p = x*y = 2*
√2−√2 * 2*
√2+√2 = 4*
√4−2
p = 4
√2
17 lut 17:29