pomocy
pe.el: 
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie ma jedno rozwiązanie :
17 lut 16:38
J: Pomnóż "na krzyż" i masz r.kwadratowe z parametrem "m"
17 lut 16:39
pe.el: no tak ale nie wychodzi maja 2 odp wyjść a tak wychodzi 1
17 lut 16:44
J: Pokaż obliczenia.
17 lut 16:45
pe.el: 4m+8=x2+2x−3
x2+2x−4m−11=0
Δ=0 m=−3 Proszę o pomoc
17 lut 16:47
pe.el: dodam ,ze 2 roz maja wyjsc
17 lut 16:50
J: Mnie też wychodzi m = −3
17 lut 16:52
J: A jakie masz podane rozwiązania ?
17 lut 16:53
Marcin: Jak coś to mi też wyszło −3. Pozdrawiam
17 lut 16:55
pe.el: m∊{−3,−2}
17 lut 16:56
pe.el: wie ktoś skąd 2 roz się wzieło
17 lut 16:59
J: Teraz podstaw za m = −2 i policz Δ.
17 lut 17:00
Wazyl: Tak. Jeżeli Δ>0 i x1=−3
17 lut 17:01
J: x2 + 2x −4(−2) − 11 = 0 ⇔ x2 +2x −3 = 0 i Δ = 4 + 12 = 16 ( 2 rozwiązania , a ma być jedno))
17 lut 17:02
pe.el: no nie wiem może błąd w książce ,mi wychodzi ,ze m=−3 nie wiem ska sie wzieło 2 roz
17 lut 17:07
J: W książkach też są błedy
17 lut 17:08
Marcin: | | x−1 | |
J. −2 zeruje licznik. czyli będzie 0= |
| ⇒x−1=0 ⇒x=1 |
| | 4 | |
17 lut 17:08
J: Tak
17 lut 17:11
Wazyl: Czyli też jest rozwiązaniem. Algebraicznie możemy je wyznaczyć tak :
Δ>0 x1=−3 (które wywalamy z D) zostaje tylko "drugi" x=1
17 lut 17:18
Wazyl: Δ>0 ⇒ m>−3
| √16m+48−2 | |
| =−3 √m+3=−1 sprzeczność |
| 2 | |
| −√16m+48−2 | |
| =−3 √m+3=1⇒m=−2 |
| 2 | |
17 lut 17:24