Ciągi liczbowe
madziosss95: 1)
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym : an = n2/2n+1. Wyraz an+2 jest równy?
2)
Dany jest ciąg arytmetyczny (an), w którym S1=2 , S2=3 . Różnica tego ciągu jest równa ?
3)
Liczby x+3, 5 , 7 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny . Liczba x jest równa ?
4)
W ciągu geometrycznym a2=8 , a7=1/2 . Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
5)
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=6n/n+1 . Wykaż , że ciąg (a1,a3, −1/2, a5 ) jest
arytmetyczny
6)
Wykaż , że ciąg o wyrazie ogólnym an=3n/5 jest geometryczny .
7)
Dany jest układ równań {4x−2y=3m+1
{2x+2y=9m−7
Rozwiązaniem tego układu jest para (x,y). Wyznacz liczbę m , aby ciąg (x,y,8) był arytmetyczny
.
8)
Tomek rozwiązał przed egzaminem zadania tekstowe z fizyki . Pierwszego dnia rozwiązał 40 zadań
, a każdego następnego 1,5 raza więcej . W sumie Tomek rozwiązał 325 zadań . Przez ile dni
rozwiązał te zadania ?
17 lut 16:36
J: Dużo roboty przed Tobą.
17 lut 16:38
madziosss95: Mam zrobione te zadania , tylko nie wiem czy dobrze
17 lut 16:39
J: Pokaż pierwsze.
17 lut 16:40
madziosss95: W pierwszym wyszło mi :
an+2=n2/2n+5
17 lut 16:42
Wazyl: 1) Podstaw za"n" "n+2"
2)w pamięci
3)Wzór
4)Wzór
5) 3 92 −12 5 Na moje nie jest arytmetyczny
6)Kiedy ciąg jest geometryczny?
7)zapisz: y=x+r 8=x+2r i rozwiąż!
8)Suma ciągu
17 lut 16:43