pomocy!
avira: Ustal dla jakich wartości parametru m oba pierwiastki równiania :
a) x2 − 6mx + 9m2 − 2m + 2=0 sa wieksze od 3
b) x2 − 6mx + 1 = 0 sa mniejsze od 3
c) x2 − mx + 2=0 należą do przedziału <0,3>
17 lut 15:55
Wazyl: Odpowiedz na pytanie: ramionka parabolek są skierowane ku górze czy dole?
Pytanie 2) Jeżeli równanie ma pierwiastki to założenie 1) Δ....
17 lut 16:01
J: a)
1)yw < 0
2) xw > 3
3) f(3) > 0
17 lut 16:01
Bizon:
a)
Δ>0
xw>3
f(3)>0
17 lut 16:02
Wazyl:

Jak zrobisz założenie z Δ musisz jeszcze zrobić 2:
Po 1) f(3) musi być większe od zera.
Po 2) x
w też musi byc większe od zera.
17 lut 16:04
J:
b)
1) yw < 0
2) xw < 3
3) f(3) > 0
c)
1) yw < 0
2) 0 < xw < 3
3) f(3) > 0 i f(0) > 0
17 lut 16:04
J: "Wazyl".. w a) x
w > 3
17 lut 16:06
Wazyl: Od 3 przepraszam, gafa
17 lut 16:08
Domel:
ad. c)
f(3)≥0 i f(0)≥0 (bo przedział dla pierwiastków domknięty <0;3>)
17 lut 16:39
J: Racja
17 lut 16:57