bryły obrotowe gimnazjum
kwiateeek: przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 144 .oblicz pole powierzchni bocznej walca .proszę
o rysunek i wszystkie potrzebne obliczenia skąd się wszystko pobrało .proszę pomóżcie
17 lut 15:13
wredulus_pospolitus:
od kiedy bryły obrotowe są w gimnazjum
17 lut 15:15
J: Hola ,hola... A Twoje propozycje ?
17 lut 15:16
Janek191:
√144 = 12
więc
h = 12 i 2 r = 12 ⇒ r = 6
Podstaw do wzoru
P
b = 2π r*h
17 lut 15:26
kwiateeek: dzięki
17 lut 15:32
wredulus_pospolitus:
heh ... tylko wyczekiwał na gotowca
17 lut 15:33
J: Jak zobaczyłem "Janka191" na forum, już wiedziałem,że zaraz będzie rozwiazanie
17 lut 15:35