Indukcja i coś jeszcze
Adam:
1. Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnić:
6|(n3−n) dla N ∊ N i n≥2
2. Wyznaczyć 6√64 oraz (1+i)16. Rozwiązania podać w postaci algebraicznej (z = a+bi).
17 lut 14:52
Maslanek: 2.
Weźmy z=1+i
Oraz |z|=
√2
| | pi | | pi | |
Czyli z=√2(cos( |
| )+i*sin( |
| )) |
| | 4 | | 4 | |
| | pi | | pi | |
Skąd z16=√216*(cos( |
| *16)+i*sin( |
| *16)) |
| | 4 | | 4 | |
z
16=2
8*(cos(4pi)+i*sin(4pi))
z
16=2
8*(1+i*0)=2
8=256.
17 lut 14:58
Tomek: 1. dla n=2 mamy n3 −n = 23−2 = 8−2=6, czyli jest podzielne przez 6
teraz założenie: dla s ∊ N n3 − n = 6s
teza: dla t ∊ N (n+1)3 − (n+1) = 6t
lewa strona tezy: (n+1)(n2−n+1)−(n+1)=(n+1)(n2−n)=n3−n2+n2−n=n3−n i to z założenie jest
6s, czyli też jest podzielne przez 6.
17 lut 15:20
Tomek: 2. 6√64
dla z = 64, γ=0π
dla k=0
z0=6√64(cos0π+i*sin0π)
z0=2(1+0i)
z0=2
dla k=1
z1=2(cos π3 +i*sin π3)
z1=1+√2i
z2= −1+√2i
z3= −2
z4=−1−√2i
z5=1−√2i
17 lut 15:40
Domel:
ad. 1.
lub też mając równanie
(n+1)
3 − (n+1) = ... (patrz wyżej) ... = (n+1)(n
2−n) = (n+1)*n*(n−1)
Wiadomo, że jeżeli mamy do czynienia z 3 kolejnymi liczbami naturalnymi (tu ≥ 2) to
przynajmniej 1 liczba jest parzysta i przynajmniej 1 liczba jest podzielna przez 3 a więc
iloczyn tych 3 kolejnych liczb musi być podzielny przez 6 − Łot i dowbud
17 lut 15:50