Pochodne
Kuba: Pochodna z f(x)=xln(xsin
2x)
f(x)'=(x)'ln(xsin
2x)*2cosx+x[ln(xsin
2x)]'*(xsin
2x)'
| | 1 | |
f(x)'= 1*ln(xsin2x)*2cosx+x* |
| *1*2cosx |
| | xsin2x | |
Czy to zadanie jest dobrze wykonane? Jeśli nie, prosze o korekte
17 lut 14:24
kika: żle (u*V)'=u'*V+u*V'
17 lut 14:32
Kuba: Ale trzeba jeszcze policzyć pochodną z tego nawiasu który sie znajduje przy ln.
17 lut 14:35
J:
| | 1 | |
f'(x) = ln(xsin2x) + x(lnxsin2x)' = ln(xsin2x) + x[ |
| *sin2x + lnx*2sinxcosx] |
| | x | |
17 lut 14:35
Kuba: Dzięki wielkie, już wiem gdzie zrobiłem błąd
17 lut 14:37