STEREOMETRIA
O.O: Średnica podstawy walca wynosi 6cm. Przekątne jego przekroju osiowego przecinają się pod kątem
60 stopni. Do oliczenia objętość walca, tyle, że mamy do rozpatrzenia 2 przypadki.
Jeden przypadek będzie wówczas gdy r=3cm, a H (wysokość) 6
√3, zatem objętość wynosi 54πcm
3
Niestety nie wiem jak rozpatrzyć drugi przypadek. Proszę o pomoc
17 lut 12:03
J:

Musisz rozpatrzyć dwa kąty : α i β
17 lut 12:07
Bizon:

masz do wyboru kąt, który ma mieć 60
o
17 lut 12:11
O.O: a przypadkiem nie wychodzi tak samo?
17 lut 12:22
J: Nie zmienia się promień podstawy, a sprawdź wysokość.
17 lut 12:25
O.O: Nie rozumiem, ciągle wychodzi mi tak samo. :<
17 lut 12:49
zawodus: I przypadek
podaj wysokość i promień
II przypadek podaj wysokość i promień
17 lut 12:50
J:

I teraz policz wysokość.
17 lut 12:55
J:

h = 3 * tg30
o lub h = 3*tg60
o i to jest to samo ?
17 lut 12:59
J: Tu oczywiście h to połowa wysokości walca H
17 lut 13:03