Czy dobrze zrobiłem zadanie?
Nieznajomy : Chodzi o układ równań liniowy z trzema niewiadomymi .
−2x+y−3z=0
x+2y+4z=0
−x+3y+z=0
A= −2 1 −3 − macierz
1 2 4
−1 3 1
U= −2 1 −3 0− macierz
1 2 4 0
−1 3 1 0
rz(a)=2
rz(u)=2
A= −2 1 −3
1 2 4 = 0
−1 3 1
Rz(a)=2=rz(u)=2 < 3 − układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
Następnie skreśliłem wybrany wiersz i kolumnę ( nie wiem czy tak można robić)
A= −2 1 = −4−1=−5 ≠ 0
1 2
Następnie stworzyłem nowy układ równań gdzie "z" nie traktowałem jako niewiadomą tylko jako
liczbę.
−2x + y = 3z
x + 2y= −4z
Ax= 3z 1
−4z 2 = 6z+4z=10z
Ay= −2 3z
1 −4z = 8z−3z=5z
x= 10z / −5 = −2z
y= 5z/−5 = −z
z∊R
x=−2z
y= − z
Czy jest to dobrze rozwiązane? Moja nauczycielka skreśliła inne wiersze i kolumny i wynik
wyszedł jej zupełnie inny min. nie "z" a "x" − podstawiła za liczbę i wyszło y=1/2x a z=
−1/2 x . Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ? Z góry dziękuję
17 lut 11:35
zawodus: Rozwiązanie twoje i "nauczycielki" to jedno i to samo...
Przeważnie stosuje się zasadę, że jeśli rozwiązanie jest typu (x,y,z)
To wszystko od "iksa" uzależniamy − tak po kolei

Na wynik to nie ma oczywiście wpływu
17 lut 12:27
wredulus_pospolitus:
a jeżeli nie jesteś przekonany to:
1) w rozwiązaniu nauczycielki podstaw x = −2 ... wyznacz pozostałe niewiadome
2) w swoim rozwiązaniu podstaw z=1 (tak aby x=−2z=−2) ... i sprawdź czy wychodzą te same
rozwiązania
17 lut 12:29
wredulus_pospolitus:
zrób to samo dla innego 'x' i już masz 100% pewność że oba rozwiązania opisują tą samą rodzinę
prostych
17 lut 12:30
zawodus: Ewentualnie wyznacz "x" i przy jego pomocy wyznacz pozostałe

− dostaniesz to samo
17 lut 12:32
Nieznajomy : Czy zadanie jest rozwiązane prawidłowo ?
17 lut 12:59
zawodus: Podstaw sobie liczby za x,y,z, i sprawdź
17 lut 13:00
Nieznajomy : Nie rozumiem jak mam to sprawdzić ?
17 lut 13:06
zawodus: A jak masz równianie
x+2=4
to jak sprawdzasz czy liczba 0 może być rozwiązaniem równania?
17 lut 13:10