Pole powierzchni całkowitej czworościanu ABCD
bonk: Jak obliczyć pole powierzchni całkowitej czworościanu, gdy mamy podane 4 punkty?
A=(1,−1,1) B=(2,1,0) C=(4,1,2) D=(−1,0,3)
17 lut 11:04
wredulus_pospolitus:
1) rysunek
2) oblicz objętość sześcianu, w którym 'zanurzony' jest czworościan
3) odejmij od wyniku objętości czworościany, których objętości są bardzo łatwe do wyliczenia
(podstawą jest trójkąt prostokątny i wysokość bryły jest prostopadła do podstawy)
w analogiczny sposób w podstawówce liczyło się pola czworokątów, których boki nie były
równoległe do siebie
17 lut 11:07
bonk: A to na pewno zadziała gdy czworościan nie jest foremny?
17 lut 11:35
wredulus_pospolitus:

oczywiście
analogicznie robiło się na płaszczyźnie (patrz rysunek)
Ty natomiast zamiast 4 trójkątów będziesz miał/−a 4 czworościany gdzie wysokość jest
prostopadła do podstaw i równa wysokości podanego czworościanu (a także sześcianu)
17 lut 11:39
bonk:

czworościan wygląda tak:
17 lut 12:00
AS: W czym problem?
Obliczyć pola czterech ścian wielościanu (trójkąty)
ABC,ACD,ABD i BCD i zsumować.
17 lut 17:37