Dany jest okrąg
agusiakk95: Dany jest okrąg o równaniu (x+4)2+(y−2)2=7. Wyznacz równanie prostej stycznej do tego okręgu,
przechodzącej przez punkt P=(0,2).
17 lut 00:31
17 lut 00:35
Domel:
(y−2)2 = 7 − x2 − 8x − 16
(y−2)2 = − x2 − 8x − 9
(y−2)2 = − (x2 + 8x + 9)
y−2 = √− (x2 + 8x + 9)
y = √− (x2 + 8x + 9) + 2
y = (− (x2 + 8x + 9))1/2 + 2
Może cosik pomoże
17 lut 00:49
Janek191:
( x + 4)
2 + ( y − 2)
2 = 7
Proste styczne przechodzą przez punkt P = ( 0; 2) więc są postaci y = a x + 2
Muszą mieć punkt wspólny z danym okręgiem, zatem
( x + 4)
2 + ( ax + 2 − 2)
2 = 7
x
2 + 8 x + 16 + a
2 x
2 − 7 = 0
( 1 + a
2) x
2 + 8 x + 9 = 0
Δ = 64 − 4*( 1 + a
2)*9 = 64 − 36 − 36 a
2 = 28 − 36 a
2
Δ musi być równa 0 , aby prosta miała jeden punkt wspólny z okręgiem, czyli
28 − 36 a
2 = 0
36 a
2 = 28
Proste styczne mają równania :
| | √7 | | √7 | |
y = − |
| x + 2 , y = |
| x + 2 |
| | 3 | | 3 | |
======================================
17 lut 09:26