Ustal, dla jakich całkowitych wartości parametru a rozwiązaniem podanego równani
kamcioo: Ustal, dla jakich całkowitych wartości parametru a rozwiązaniem podanego równania jest liczba
całkowita.
a) ax − 3 = a
b) (a+1)x = 2a − 1
17 lut 00:27
kamcioo: Podpunkt a już rozwiązałem a∊{−3,−1,1,3}
Tylko co z B ?
17 lut 00:28
Maslanek: | | 2a−1 | | 2a+2−3 | | 3 | |
x= |
| = |
| =2− |
| . |
| | a+1 | | a+1 | | a+1 | |
| | 3 | |
Dla jakich a liczba |
| należy do całkowitych? |
| | a+1 | |
17 lut 01:15
kamcioo: a∊{−4,−2,0,2} tak ?
17 lut 01:27
Maslanek: mhm
17 lut 01:29
kamcioo: Dzięki
17 lut 01:31