@@@
qu: ściany boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są trójkątami równoramiennymi o podstawie 6
i ramionach 12. Oblicz miarę kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa
wychodzi mi 89 stopni
powinno być 94
16 lut 23:27
qu: h ściany bocznej 3√152
16 lut 23:29
bezendu:

Można prościej a ja bym policzył z tw cos
DB=6
√2
16 lut 23:34
Eta:
Z tw. kosinusów
α= 180
o−86
o=
94o
16 lut 23:40
qu: cos α= 2n2−a22n2
dobry wzorek ?
16 lut 23:44
Eta:
dobry
16 lut 23:53
qu: no i wychodzi mi 1352 − 36 podzielić na 1352
17 lut 00:05
qu: coś chyba nie tak robie
17 lut 00:13
17 lut 00:15
Eta:
dokończę :
| | | | 144 | | 9 | |
cosα= |
| = 1− |
| = − |
| = −0.06666666.... |
| | | | 135 | | 135 | |
17 lut 00:19
qu: Dziękuję
17 lut 00:29