Problem z granicą
Marta:
lim xe1x
x−>0−
16 lut 23:18
Ajtek:
W czym problem?
16 lut 23:22
Domel: No może mała podpowiedź jak z tym ruszyć?
A co jeżeli x→0+
17 lut 01:34
wredulus_pospolitus:
1 −−− czy wiemy jak się rozwiązuje granice jednostronne
17 lut 12:34
wredulus_pospolitus:
| | e1/x | | ... | |
2 −−− x*e1/x = |
| = (gdy x−>0+) = [ |
| ] |
| | 1/x | | ... | |
17 lut 12:35
Domel: Moment − nie chcę się .... − wolę sprawdzić
daj chwilkę
17 lut 12:35
Domel: Ponieważ wychodzi wyrażenie nieoznaczone to mam rozłożyć e?
Czy tu jest jakiś myk jak z sinx/x = 1 dla x−>0
17 lut 12:43
Domel: A z granicą jednostronną chyba się zapoznałem (przynajmniej tak mi się zdaje)
17 lut 12:44
wredulus_pospolitus:
Domel ... tutaj jak znalazł byłaby reguła de'Hospitala −−− a do tego konieczna jest umiejętność
liczenia pochodnej
17 lut 12:54
Domel: Oki − przeglądałem Googla i wyszła też reguła pana de'H
A ponieważ jestem z czasów kiedy na zwykłej maturze liczyło się całkami pola powierzchni
ograniczone krzywymi to muszę sobie tylko co nieco przypomnieć.
Dzięki za pomoc. Spróbuję to rozwiązać. W razie czego pozwolę sobie jeszcze zawrócić ...

głowę koledze
17 lut 12:59
Domel:
wg mnie to byłoby tak:
| | e1/x | |
limx→0− (x*e1/x) = limx→0− ( |
| ) |
| | 1/x | |
| | e1/x | | (e1/x * 1/x) − (e1/x * (−1/x2)) | |
( |
| )' = |
| = |
| | 1/x | | 1/x2 | |
| | (e1/x * 1/x) + (e1/x * 1/x2) | | e1/x * ((1/x) + (1/x2)) | |
= |
| = |
| = |
| | 1/x2 | | 1/x2 | |
= e
1/x * (x + 1)
lim
x→0− (x*e
1/x) = lim
x→0− (e
1/x * (x + 1)) =
= lim
x→0− (e
−∞ * (0 + 1)) = 0 * 1 = 0
lim
x→0+ (x*e
1/x) = lim
x→0+ (e
1/x * (x + 1)) =
= lim
x→0+ (e
∞ * (0 + 1)) =
∞ * 1 =
∞
17 lut 13:25
Domel: Mam nadzieję, że to coś takiego
17 lut 13:25
wredulus_pospolitus:
oj nie nie nie nie
reguła de'Hospitala
| | 0 | | ∞ | |
jeżeli mamy symbol nieoznaczony |
| lub |
| |
| | 0 | | ∞ | |
to zachodzi:
| | f(x) | | f'(x) | |
lim |
| = lim |
| |
| | g(x) | | g'(x) | |
a jedynie pochodną licznika .... i pochodną mianownika (niezależnie od siebie)
17 lut 13:28
wredulus_pospolitus:
po drugie .... (e1/x)' = e1/x * (1/x)'
17 lut 13:28
Domel: A tak w ogóle − to czy musiałem przenosić x do mianownika i robić 1/x?
Sprawdziłem pochodną x*e1/x i też wyszło e1/x*(x+1)
17 lut 13:31
Domel: Pośpieszyłem się z powyższym postem − sorki
17 lut 13:32
Domel:
Więc
(e
1/x)' = (e
1/x) *(−1/x
2)
(1/x)' = (−1/x
2)
w takim razie:
| | (e1/x) *(−1/x2) | |
lim ( |
| ) = lim e1/x |
| | (−1/x2) | |
lim
x→0− e
1/x = lim
x→0− e
−∞ = 0
lim
x→0+ e
1/x = lim
x→0+ e
∞ =
∞
Jednym słowem funkcja w punkcie 0 jest nieciągła bo są różne wartości z lewej i prawej strony?
17 lut 13:50
wredulus_pospolitus:
tak jest
| | ∞ | |
a musiałes przenieść do mianownika aby uzyskać |
| <−−− symbol nieoznaczony umożliwiający |
| | ∞ | |
skorzystanie z reguły de'Hospitala
17 lut 14:00
Domel: Dzięki i do następnego
17 lut 14:08