proste przeksztalcenie
xyz: otoz mam problem z wydaje sie latwym wzorem, nie do konca wiem co robie zle, jesli moglibyscie
pomoc:
1f=1x−1d−x i mam z tego wyznaczyc x wiec sprowadzam prawa strone do wspolnego
mianownika
1f=d−x−xx(d−x) i teraz obracam rownanie
f=xd−x2d−2x usuwam mianownik
f(d−2x)=xd−x2
fd−2fx=xd−x2
i do tej pory pewnie cos zepsulem nie do konca wiem co dalej z tym zrobic
16 lut 23:13
kika: Zapisz czytelni przy pomocy dużego U
16 lut 23:15
xyz: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | d−x−x | | xd−x2 | |
| = |
| − |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ f= |
| ⇔ f(d−2x)=xd−x2 |
| f | | x | | d−x | | f | | x(d−x) | | d−2x | |
16 lut 23:18
Bizon: już sprowadzając do wspólnego mianownika ... w liczniku "spaprałeś" ostatni znak
16 lut 23:18
xyz: a co powinno byc jak nie −x? masz tam 1(d−x)−1x=d−x−x czy nie?
16 lut 23:29
16 lut 23:59