matematykaszkolna.pl
wykres funkcji trygonomtrycznej jinx: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego funkcja dana wzorem y=sin2x ma wykres tylko nad osią OX? czy to ma coś wspólnego z tym że, jeśli sinx =a, to a2≥0 ? czyli jeśli jakakolwiek funkcja trygonometryczna jest podniesiona do kwadratu, to jej wykres jest zawsze nad osią OX? Domyślam się, że w takim przypadku funkcję należy traktować tak, jakby była ona zapisana tak np sin(|x|), czyli wartości y powstałe dla x≥0 "przenoszę" na lewą stronę osi OY (ale nie jestem tego pewien) i tak w przypadku każdej funkcji trygonometrycznej?
16 lut 23:08
Ajtek: A czy znasz liczbę ujemną podniesioną do kwadratu (parzystej potęgi) mniejszą od zera
16 lut 23:12
jinx: no nie znam takiej, ale chodzi mi o zadanie typu: narysuj wykres ...., więc chyba chodzi tutaj o ten x w module, żeby wiedzieć jak taką funkcję narysować ?
16 lut 23:15
Ajtek: Mając do narysowania funkcję y=sin2x: 1. Rysujesz y=sinx 2. To to pod osia Ox odbijasz nad tą oś. 3. Koniec emotka.
16 lut 23:18
Godzio: sin(|x|) wygląda kompletnie inaczej, bo może przyjmować wartości ujemne, ale sin2x jest już podobny nieco do |sin(x)|.
16 lut 23:19
Ajtek: Słuszna uwaga Godzio emotka.
16 lut 23:20
Ajtek: Ja narysowałem |sin(x)| emotka.
16 lut 23:21
jinx: tak właśnie coś myślę, że się pomyliłem z tym x w module. Czyli dzięki za odpowiedź − rysuję po prostu np |sin(x)|.
16 lut 23:25
Godzio: rysunek Wykres przypomina |sin(x)|, ale nie jest taki sam. |sin(x)| sin2(x)
16 lut 23:27
Ajtek: Masz narysować sin2x, czyli:
 π π π 
dla x=

→ sin

=0,5 ⇒sin2

=0,25
 6 6 6 
itd. Później to rysujesz.
16 lut 23:29
jinx: właśnie na programie do rysowania wykresów też jakoś mi się te oba wykresy |sin(x)| sin2(x) nie pokrywały, bo wykres |sin(x)| "wbija się" w oś OX, a sin2(x) się od niej odbija płynnie
16 lut 23:37