wykres funkcji trygonomtrycznej
jinx: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego funkcja dana wzorem y=sin2x ma wykres tylko nad osią
OX? czy to ma coś wspólnego z tym że, jeśli sinx =a, to a2≥0 ? czyli jeśli jakakolwiek
funkcja trygonometryczna jest podniesiona do kwadratu, to jej wykres jest zawsze nad osią OX?
Domyślam się, że w takim przypadku funkcję należy traktować tak, jakby była ona zapisana tak
np sin(|x|), czyli wartości y powstałe dla x≥0 "przenoszę" na lewą stronę osi OY (ale nie
jestem tego pewien) i tak w przypadku każdej funkcji trygonometrycznej?
16 lut 23:08
Ajtek:
A czy znasz liczbę ujemną podniesioną do kwadratu (parzystej potęgi) mniejszą od zera
16 lut 23:12
jinx: no nie znam takiej, ale chodzi mi o zadanie typu: narysuj wykres ...., więc chyba chodzi tutaj
o ten x w module, żeby wiedzieć jak taką funkcję narysować ?
16 lut 23:15
Ajtek:
Mając do narysowania funkcję y=sin
2x:
1. Rysujesz y=sinx
2. To to pod osia Ox odbijasz nad tą oś.
3. Koniec

.
16 lut 23:18
Godzio:
sin(|x|) wygląda kompletnie inaczej, bo może przyjmować wartości ujemne, ale
sin2x jest już podobny nieco do |sin(x)|.
16 lut 23:19
Ajtek:
Słuszna uwaga
Godzio 
.
16 lut 23:20
Ajtek:
Ja narysowałem |sin(x)|

.
16 lut 23:21
jinx: tak właśnie coś myślę, że się pomyliłem z tym x w module. Czyli dzięki za odpowiedź − rysuję po
prostu np |sin(x)|.
16 lut 23:25
Godzio:

Wykres przypomina |sin(x)|, ale nie jest taki sam.
|sin(x)|
sin2(x)
16 lut 23:27
Ajtek:
Masz narysować sin
2x, czyli:
| | π | | π | | π | |
dla x= |
| → sin |
| =0,5 ⇒sin2 |
| =0,25 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
itd.
Później to rysujesz.
16 lut 23:29
jinx: właśnie na programie do rysowania wykresów też jakoś mi się te oba wykresy |sin(x)| sin2(x)
nie pokrywały, bo wykres |sin(x)| "wbija się" w oś OX, a sin2(x) się od niej odbija płynnie
16 lut 23:37