Wyznacz cosinus kąta ostrego tego rombu.
Piotr: Pole rombu jest równe 24 cm2,a promień koła wpisanego w ten romb ma długość 2 cm.Wyznacz
cosinus kąta ostrego tego rombu.
16 lut 23:07
bezendu:
h=2r
H=4cm
P=ah
4a=24
a=6
i teraz prosto
16 lut 23:10
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek
potem h=...
a=.....
z Pitagorasa policzysz "mały kawałek", który wykorzystasz do policzenia cosinusa
16 lut 23:10
Janek191:
P = a*h , h = 2r
więc
P = a*2r
a*2*2 cm = 24 cm
2
a = 6 cm
=======
| | √5 | |
cos α = √ 1 − sin2 α = √ 1 − 49 = √59 = |
| |
| | 3 | |
16 lut 23:13