Dwa zadania na obliczenie promienia i przeciwprostokątnej
Ania: 1.W trójkąt równoramienny o bokach długości :10 cm , 10 cm , 16 cm wpisano okrąg.Promień tego
okręgu ma długość:
A.2 cm
B.4cm
C.8/3 cm
D.3 cm
2.W trójkącie prostokątnym dłuższa przyprostokątna ma długość 5 cm, a cosinus najmniejszego
kąta jest równy 2/3.Przeciwprostokątna w tym trójkącie ma długość
A.7,5cm
B.2√5 cm
C.15cm
D.5{3} cm
16 lut 23:02
Eta:
| | 1 | |
1/ h=√102−82= 6 P= |
| *16*6=48 |
| | 2 | |
| | 2P | | 2*48 | |
r= |
| = |
| =...... |
| | a+b+c | | 20+16 | |
odp C)
16 lut 23:59
Eta:
2k=5 ⇒k=2,5 to c=3k=........
odp A)
17 lut 00:05