trygonometria
jinx: czy ktoś wie dlaczego to ma być sprzeczność:
treść zadania jest taka:
| cosx | | cosx | |
| + |
| =0 |
| 1−sinx | | 1+sinx | |
mi wyszło coś takiego
| cosx + cosxsinx + cosx − cosxsinx | |
| = 0 |
| 1−sin2x | |
16 lut 22:21
Ajtek:
A dlaczego, to pomyśl

.
16 lut 22:23
jinx: użyłem programu do rysowania wykresów, więc już wiem, dlaczego. Dziękuję za pomoc
16 lut 22:27
Ajtek:
Dlaczego
16 lut 22:28
PW: Sprzeczność − a co to znaczy? Jeżeli cosx = 0 to mamy przecież zdanie prawdziwe − widać bez
liczenia.
Można:
− udowodnić tożsamość, czyli prawdziwość dla wszystkich x z dziedziny (tu nie ma miejsca)
− wykazać sprzeczność dla konkretnych x (bierzesz np. x=0 i pokazujesz, że dla tego x jest
to zdanie fałszywe)
− rozwiązać równanie.
16 lut 22:31
jinx: | | 2 | |
bo wykres funkcji danej wzorem |
| nie przecina osi OX, więc nigdy nie może być |
| | cosx | |
równy zero. Chyba dlatego
16 lut 22:32
Ajtek:
Witaj
PW.
Miałem nadzieję, że autor zdawał sobie z tego sprawę. Uwaga jak najbardziej na miejscu

.
16 lut 22:33
Ajtek:
| | a | |
Masz ułamek |
| =0. Kiedy ułamek jest równy 0  |
| | b | |
Uwaga
PW też bardzo istotna.
16 lut 22:35
PW: A tfu, nie wyznaczyłem dziedziny − x, dla których cosx=0 nie należą do dziedziny. Dla
pozostałych mamy sprzeczność, jak napisał
Ajtek. Pora spać
16 lut 22:36
jinx: | | a | |
kiedy a jest równe 0, wtedy ułamek |
| jest równy zero. Tak myślę, bo nie dzielimy |
| | b | |
przez zero
16 lut 22:38
Ajtek:
Brawo. Wystarczy pomyśleć. Na maturze nie będziesz miał dostępu do programów rysujących
wykresy.
Widzisz
PW, też na to nie zwróciłem uwagi w Twoim poście

.
16 lut 22:40
jinx: Tym bardziej dziękuję
16 lut 22:41
Ajtek:
Powodzenia i myśl

.
16 lut 22:41