Z jakiego wzoru to się bierze??
dorka: Z jakiego wzoru to się bierze

x
2 + 2x + x + 2 = x(x+1) + 2(x+1)
25 paź 22:19
Justyna: to jest rozkład na czynniki wielomianów na to nie ma określonego wzoru
25 paź 22:25
dorka: A jest jakaś regułka jak się za to można zabrać? Bo ja tego nie umiem zrozumieć i póki co o tej
godzinie nie zrozumiem już na pewno

A jutro mam kartkówkę rano

...
25 paź 22:27
AROB: Przestaw wyrazy, to zobaczysz, że można użyć metody grupowania wyrazów:
x2 + x + 2x + 2 = x(x + 1) + 2(x + 1) = (x + 1)(x + 2)
25 paź 22:30
dorka: oo, to grupowanie jest spoko

dzięki

A jakie są jeszcze metody rozkładania wielomianów na
czynniki?
25 paź 22:50
AROB: 1. Wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias.
2. Wzory skróconego mnożenia.
3. Grupowanie wyrazów.
4. Rozkład trójmianu kwadratowego na postać iloczynową.
5. Met. z użyciem twierdz. Bezoute (poziom rozszerzony).
25 paź 22:55
Mateusz: Np Dzielenie wielomianu W(x) przez (x−r) gdzie r−pierwiastek wielomianu
Stosowanie wzorów skróconego mnożenia
Grupowanie wyrazów
Wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias
25 paź 22:57
dorka: wielkie dzięki! na pewno się przyda
25 paź 22:58