Pochodne, całki, studia
Piotr: Błagam o pomoc: W środę mam II termin sesji:
Wyznaczyć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji: f(x) = (x3) / (x+1)2
oraz dla drugiej funkcji f(x)= (x3)/(x−1)2
Siedzę od kilku dni i wychodzą jakieś głupoty, w internecie jest tyle róznych pomocy że ja już
zgłupiałem, nie wiem jak mam ja to liczyć. Wychodzą dziwne pochodne.
I jeszcze obliczyć całkę na górze +nieskończoność a na dole 0 : 1 / (x+1)3 dx => mi wychodzi
−1
16 lut 22:00
kaka: To przedstaw swojeo bliczenia!
16 lut 22:01
16 lut 22:01
kika: Ta wiedza była w programie LO.i technikach
16 lut 22:56
Ajtek:
kika dawno temu to było. Teraz przebiegu zmienności funkcji nie ma w szkole średniej. O
całkach nie wspomnę.
16 lut 23:01
kika: Tak , Ajtku, ale zainteresowany czeka na" gotowca"
16 lut 23:09
Ajtek:
Dlatego nie robię

.
16 lut 23:10
Mila:
1) D:
x∊R\{−1} [ x+1≠0]
2) miejsca zerowe:
x
3=0⇔x=0
3) monotoniczność i ekstrema:
| | 3x2*(x+1)2−x3*2*(x+1) | |
f'(x)= |
| ⇔ |
| | (x+1)4 | |
f'(x)=U{x
2*(x+3)}{(x+1)
3
f'(x)=0⇔x=0 lub x=−3 ewentualne ekstrema dla tych x−ów
f'(x)>0⇔x∊(−
∞,−3)U(−1,0)U(0,
∞)
f(x) rosnąca dla x∊(−
∞,−3)U(−1,0)U(0,
∞)
dla x=−3 pochodna zmienia znak z dodatniej na ujemną⇔
dla x=−3 funkcja ma maksimum lokalne
w x=−1 jest nieciągła
w x=0 ma punkt przegięcia
f(x) malejąca dla x∊(−3,−1)
16 lut 23:30
Ajtek:
Hej
Mila 
.
Masz za dobre
16 lut 23:31
Mila:
16 lut 23:33
Mila:
A student Ajtku na randce.?
16 lut 23:46
Ajtek:
Mila a jak myślisz

Gotowca szukał. Niech myśli co, skąd i dlaczego. Na egzamie radosna twórczość.
Mila naprawdę czasami mi szkoda Twojego czasu. Za dobra jesteś dla
leni, moje to
zdanie.
16 lut 23:55
Mila:
Prawda wypłynie jak oliwa na wodę.
Pozdrawiam Cię
Ajtku
Dobranoc. Teraz bedzie lekturka.
17 lut 00:04