matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie :
ania1312:
3x
x +1
=
2x −1
x+4
16 lut 21:41
Janek191:
3x
x + 1
=
; x = − 4 i x ≠
1
2
2x − 1
x + 4
Mnożymy na krzyż 3x*( x + 4) = (2x − 1)*( x + 1) Rozwiązujemy otrzymane równanie kwadratowe
16 lut 22:00