@@
qu: ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną zawierającą wysokości dwóch sąsiednich
ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa. Wiedząc, że otrzymany przekrój jest
trójkątem równobocznym o boku 8, oblicz objętość tego ostrosłupa.
16 lut 21:25
qu: ostrosłup prawidłowy czworokątny= czworościan
16 lut 21:37
Alfa: nie, to ostrosłup o podstawie kwadratu.
16 lut 21:40
Bizon:
... no to wiesz wszystko −
16 lut 21:44
qu: dałoby radę jakiś rysunek bo nie widze za bardzo tych wysokości
16 lut 21:48
mietek: może...
16 lut 21:49
Bizon:
... a może jeszcze coś ...
Nie potrafisz narysować ostrosłupa prawidłowego z kwadratem w podstawie i zaznaczyć
wysokości dwóch sąsiednich ścian bocznych ?
16 lut 21:55
qu: jakbym wiedział to bym nie prosił ......
16 lut 22:05
Bizon:
... Ty nie chcesz ...a nie nie wiesz
16 lut 22:23
qu:

takie cudo ?
16 lut 22:25
Bizon: dokładnie
16 lut 22:25
qu: potrzebna mi jest wysokość ostrosłupa i pole kwadratu
nie wiem od czego zacząć
16 lut 22:28
Bizon:
z treści zadania wiesz, że otrzymany przekrój jest trójkątem równobocznym o boku 8.
To ile ma przekątna podstawy ... potem bok tego kwadratu ... potem wysokość ostrosłupa
... i masz objętość
16 lut 22:29
qu: przekątna jest 2x wieksza od podstawy Δ?
czyli 16√2 ?
16 lut 22:34
Bizon:
skoro dwa razy większa a podstawa ma 8 .... to chyba ma 16
16 lut 22:36
Bizon:
a skoro przekątna kwadratu ma 16 .... to jego bok ma
16 lut 22:36
Uczę się: bizon ale ty się denerwujesz jak tłumaczysz komuś ^^
16 lut 22:40
qu: a= 8√2 ?
16 lut 22:41
Bizon:
... no widzisz .. −

Jak chcesz to możesz −
16 lut 22:43
Bizon:
teraz pora na wysokość ostrosłupa −
16 lut 22:44
qu: dobra wyszło
512√23
dzięki za cierpliwość
16 lut 22:47
Bizon: bingo −
16 lut 22:50
qu: najtrudniej było z tą przekątna, z rysunku nie widać, że jest 2x krótsza.
Narysowałem sobie na kartce kwadrat i wtedy wyszło
Jest może jakaś zależność że przekątna poprowadzona z połowy dł boku jest 2x krótsza ?
16 lut 22:53
Bizon:
twierdzenie Talesa
16 lut 22:55
Bizon:
podobieństwo trójkątów
16 lut 22:56
agulka:
P
p=a
2
P
p=128
H=64−32
H=
√32=4
√2
V=...
16 lut 22:56
qu: dziękować
16 lut 23:00
Bizon: −
16 lut 23:01