rysowanie funkcji kwadratowej
problem_matematyczny: Hej, mógłbym mi ktoś wytłumaczyć jak mając funkcję f(x) = x
2+4x+3 narysować y = f(|x|)
bo okazało się mylne myślenie, żeby narysować f(x) i na koniec symetrię częściową osi Y
16 lut 21:24
kaka: f(IxI) to dla ujemnych x kreślisz symetrycznie wzgl osi OY wartości jak dla dodatnich.
16 lut 21:38
Marcin: Wszystko co ujemne na 'Igrekach' 'odbijasz' względem OX
16 lut 21:46
problem_matematyczny: aaa symetrię oy z czesciowa mi sie pomylila... dzięki
16 lut 21:57
kaka: Marcim ,źle
16 lut 22:00
Mila:
f(x)=x2+4x+3
f(|x|)=x2+4|x|+3
Odbijasz względem OY tylko to z prawej strony OX, resztę pomijasz.
16 lut 22:01