Rozwiąż nierówności trygonometryczne
konserwatysta: b) tg
4x + 2 tgx ≤ 2tg
3x + 1
16 lut 21:23
pigor: ..., np.
| | sinx+cosx | |
a) |
| > 0 cos2x≠0 ⇔ |
| | cos2x | |
| | sinx+cosx | |
⇔ |
| > 0 i 2x≠12π+kπ ⇔ |
| | cos2x−sin2x | |
| | sinx+cosx | |
⇔ |
| > 0 i x≠14π+12kπ ⇔ |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
| | 1 | |
⇔ |
| > 0 i (*) x≠ 14π(1+2k) ⇒ cosx−sinx >0 ⇔ |
| | cosx−sinx | |
⇔ pamiętając o zastrzeżeniu (*) np. cosx(1−tgx)>0 ⇔
⇔ (cosx>0 i 1−tgx>0) v (cosx<0 i 1−tgx<0) ⇔
⇔ (cosx>0 i tgx<1) v (cosx<0 i tgx>1) ⇔ i dalej pobaw się sam(a)
odczytując częśii wspólne odpowiednich przedziałów
−−−−−−−−−−−−−−−
lub od momentu :
cosx−sinx >0 ⇔ sin(90
o−x)−sinx >0 ⇔ 2sin(45
o−x)cos45
o >0 ⇔
⇔ sin(45
o−x) >0 ⇔ −sin(x−45
o) >0 ⇔
sin(x−14π)< 0 i z wykresu funkcji y=sinx
przesuniętej w prawo o kat
14π odczytaj odpowiednie przedziały "wyrzucając"
ewentualnie punkty x określone w (*) . ...
16 lut 22:02
pigor: ...,
| | cosx−1 | |
c) |
| >3 /* x2 >0 i x≠0 ⇔ (cosx−1)x − 3x2 >0 ⇔ |
| | x | |
⇔ x(cosx−1−3x) >0 ⇔ (x >0 i cosx−1−3x >0) v (x<0 i cosx−1−3x<0) ⇔
⇔ (x >0 i cosx> 3x+1) v (x<0 i cosx< 3x+1) , a stąd i wykresów funkcji
lewej i praqwej strony nierówności y=cosx i y=3x±1 ⇔ x∊∅ v x∊∅ ⇔
⇔ ∅ − dane równanie
nie ma rozwiązań, ale prosze mnie jednak ...

sprawdzić
16 lut 22:14
konserwatysta: dzięki pigor
16 lut 22:41
pigor: ..., no to jeszcze np. tak przykład
2)
tg4x+2tgx ≤ 2tg3x+1 ⇔ tg
4x−1−2tg
3x+2tgx ≤ 0 ⇔
⇔ (tg
2x−1)(tg
2x+1)−2tgx(tg
2x−1) ≤ 0 ⇔ (tg
2x−1)(tg
2x+1−2tgx) ≤ 0 ⇔
⇔ (tgx−1)(tgx+1)(tgx−1)
2 ≤ 0 ⇔ (tgx+1)(tgx−1)
3 ≤ 0 ⇔
−1 ≤ tgx ≤ 1 ⇔
⇔ −
14π+kπ ≤ x ≤
14π+kπ ⇔
x∊[−14π+kπ; 14π+kπ] , k∊C .
16 lut 23:05
qu: może być takie zadanko na maturze ?
16 lut 23:08
Ajtek:
qu na rozszerzeniu wg mnie może się pojawić.
16 lut 23:09
Ajtek:
Cześć
Pigor 
.
16 lut 23:09
pigor: ... ; cześć; masz rację, też tak sądzę ; na maturę rozszerzoną jak znalazł
zwłaszcza, że wcale nie musimy sie przy nim napracować, choć jak kto lubi, to może
16 lut 23:21
17 lut 09:28