pomoc w rozwiązaniu równania
fiołek 1208:
16 lut 21:10
Piotr:
widzę , ze wrzucasz ciagle podobne zadania. czego nie wiesz ? pozbywasz sie ulamkow albo
wspolny mianownik. wczesniej dziedzina.
16 lut 21:12
J: Musisz poczytać o sprowadzaniu do wspólnego mianownika, bo nie masz bladego pojęcia
16 lut 21:13
mietek: ułamki są w czwartej klasie... szkoły podstawowej
16 lut 21:13
Janek191:
| 2x | | 2x | |
| − 1 = |
| ; x ≠ −1,5 i x ≠ 1,5 |
| 2x + 3 | | 2x − 3 | |
| 2 | | 2x + 3 | | 2x | |
| − |
| = |
| |
| 2x + 3 | | 2x +3 | | 2x − 3 | |
| 2 − 2x − 3 | | 2x | |
| = |
| |
| 2x + 3 | | 2x − 3 | |
| − 2x − 1 | | 2x | |
| = |
| ; mnożymy na krzyż |
| 2x + 3 | | 2x − 3 | |
( −2x − 1)*(2x − 3) = (2x + 3)*2 x
− 4 x
2 + 6 x − 2x + 3 = 4 x
2 + 6 x
− 8 x
2 − 2x + 3 = 0
8 x
2 + 2x − 3 = 0
Δ = 2
2 − 4*8*(−3) = 4 + 96 = 100
√Δ = 10
x
1 = ...
x
2 = ...
16 lut 21:34