matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma ciągu geometrycznego
justka:
wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ,mając dane a
1
=3, a
2
=1,5
25 paź 21:55
kaz:
a
2
1,5
1
=
=
=q
a
1
3
2
1−q
10
S
10
=a
1
1−q
25 paź 22:08