zestaw powtórzeniowy , Funkcji liniowej
Groszeq: wyznacz współrzędne wierzchołka D równoległoboku , którego kolejnymi wierzchołkami są punkty .A
,
B , C , D . sprawdź czy czworokąt ABCD jest rombem , kwadratem lub prostokątem
A ( 1 , − 2 ) , B (2,−5) , C ( 8,−3)
[jestem w tematach o funkcjach liniowych nie wiem co to wektory ( sprawdzałem na innych
stronach podobne zadania , robione jakimiś wektorami ) prosiłbym o jakieś naprowadzenie bądz
rozwiązanie za pomocą funkcji liniowych ]
16 lut 21:08
Alfa:

D = (x,y)
możesz:
1) wyznaczyć prostą AB
2) wyznaczyć prostą CD jako równoległą do pr. AB i przechodzącą przez C
3) wyznaczyć prostą BC
4) wyzn. pr. AD jako równoległą do pr. BC i przechodzącą przez A
5) rozwiązać układ równań złożony z prostych CD i AD, który da współrz. punktu D
16 lut 21:14
Groszeq: prosta AB to y = −3x +1
pomożesz z tym 2 podpunktem ? bo nwm czy to dobrze robie
16 lut 21:27
Groszeq: wyszło mi ze CD : y = −3x + 21 . AD : y = 1/3 x − 2 i 1/3 . teraz niewiem jak ten (5) podpunkt
zrobić
16 lut 21:34
Alfa:
pr. AB: y = −3x + 1
pr. CD: y = −3x + b (bo pr. równoległe mają taki sam wsp. kier.: a1 = a2)
C: −3 = −3*8 + b
−3 = −24 + b
b = 21
więc pr. CD: y = −3x + 21
16 lut 21:35
Alfa:
teraz rozwiązujesz układ równań:
y = −3x+21
wyznaczone x i y będą współrzędnymi punktu D
16 lut 21:38
Groszeq: o Dziękuje bardzo
16 lut 21:41