trygonometria
logg 22: Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 32 i tworzy z bokiem AC kat α, taki że cos α = 4/5, oraz z
bokiem BC kąt β, taki że β = 15/8. Oblicz długość boków tego trójkąta ABC
16 lut 21:04
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
16 lut 21:06
logg 22:

CDαsushi
gg6397228:
16 lut 21:31
sushi_ gg6397228:
cos α=..... który bok przez który
....β=.... który bok przez który
16 lut 21:33
logg 22: cos a = 32/x
tg β = w/32
16 lut 21:37
sushi_ gg6397228:
to teraz podstawiasz liczby i wyliczasz
"x", "w"
a potem z Pitagorasa "z" i "y"
16 lut 21:38