Wyznacz wszystkie wartości
agusiakk95: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta y=2x+m jest styczna do okręgu
x2+6x+y2−8y+11
16 lut 21:01
J: Do drugiego równania podstaw y. Nałóż warunek Δ = 0
16 lut 21:03
pigor: ..., lub
x
2+6x+y
2−8y+11=0 ⇔ x
2+6x+9+y
2−8y+16= −11+9+16 ⇔
⇔ (x+3)
2+)y−4)
2=14, to S=(−3,4) i r=
√14 ;
zaś y=2x+m ⇒
2x−y+m=0 − równanie stycznej, więc
odległość środka S od niej daje równanie:
| |2*(−3)−4+m| | | |−6−4+m| | |
| = √14 ⇔ |
| = √14 ⇔ |
| √22+(−1)2 | | √4+1 | |
⇔ |m−10|=
√70 ⇔
m=10±√70 o ile gdzieś nie kopnąłem się,
albo może to równanie okręgu miało być ...

inne, bo brakuje tam znaku =

.
16 lut 21:18